Skydda din iPhone 16: Så behåller du mobilens värde


0

Nu kan du köpa nya iPhone 16. Apple har, som vanligt, förbättrat en redan bra produkt med lanseringen av iPhone 16. För dig som funderar på att uppgradera i år är det viktigt att tänka på hur du bäst skyddar din investering. Genom att investera i rätt tillbehör och försäkringar kan du försäkra dig om att din iPhone håller sig i nyskick längre.

Att skydda din iPhone handlar inte bara om utseende, utan även om funktion och tillgänglighet. Tänk dig att du är på semester och din telefon går sönder. Utan mobilens funktioner kan du plötsligt inte komma åt dina elektroniska flygbiljetter, viktiga resehandlingar, kolla upp valutor eller använda banktjänster. Dessutom går du miste om möjligheten att ta bilder och fånga viktiga semesterögonblick.

Öka andrahandsvärdet

Skydd handlar inte bara om att undvika repor och stötar, utan också om att bevara telefonens värde. Med ett instegspris på 11 495 kronor och en toppmodell som kostar upp till 23 495 kronor är det värt att skydda din investering. Om du en dag vill sälja vidare din iPhone 16 eller ge bort den till någon närstående, är det smart att hålla den fri från skador. Rätt skydd kan dessutom bidra till en miljöinsats genom att förlänga livslängden på din enhet.

För att ge ett exempel: om du planerar att sälja en iPhone 15 Pro med 256 GB lagringsutrymme till Swappie för att uppgradera till en iPhone 16 Pro, får du 8 990 kronor om telefonen är i absolut toppskick. Om skärmen bara är ”okej”, sjunker värdet till 6 827 kronor. Är skärmen trasig eller skadad, kan värdet sjunka till så lite som 2 183 kronor. Skillnaden blir hela 6 807 kronor om du har skyddat din iPhone ordentligt.

Vi har tittat på fyra olika skydd för att se till att din iPhone 16 klarar sig utan en skråma fram till nästa Apple-släpp.

1. Skärmskydd: Säkrar skärmen mot repor och sprickor

Trots att iPhone 16 har en tålig skärm är den fortfarande utsatt för vardagligt slitage och risken för stötar. Ett härdat skärmskydd absorberar stötar och skyddar mot repor, vilket gör det till en effektiv försäkring mot kostsamma skärmbyten. Välj ett skärmskydd som täcker hela skärmen och har en anti-fingeravtrycksbeläggning. För utomhusanvändning är ett skärmskydd med antireflexfunktion bra för att minska bländning och förbättra skärmens läsbarhet i starkt ljus. Ett blåljusfilter skyddar ögonen, och sekretessfunktioner begränsar insyn från nyfikna snokare. Ett känt varumärke ger oftast högre kvalitet, bättre passform och hållbarhet. Deras produkter är också testade för optimal funktion med din telefon, vilket minskar risken för problem som dålig känslighet eller passform. Vissa av de största tillverkarna erbjuder också bra garantier som gör att du kan få ditt skärmskydd utbytt vid skada, vilket sparar pengar över tid.

• ZAGG Glass XTR4 – premiummodell med ökat stötskydd. Elva gånger starkare än ett vanligt skärmskydd i glas, blåljusfilter och antireflexfunktion: 619 kronor.

• ZAGG Glass Elite – skärmskydd i glas som är fem gånger starkare än ett traditionellt skärmskydd i glas. Finns öven med blåljusfilter och sekretesskydd: Från 389 kronor.

2. Mobilskal: Skydda din mobil med både stil och funktion

Ett bra mobilskal skyddar både baksidan och kanterna från stötar och fall. Välj ett skal som erbjuder stöttålighet utan att göra telefonen klumpig. TPU- och polykarbonatmaterial är populära för sin hållbarhet, men vissa tillverkare tar det ett steg längre. Ett exempel är ZAGG, som har integrerat grafen – ett av världens starkaste material – i sina skal för maximal skyddskraft. Tunna plastskal, däremot, skyddar främst mot repor och ger inte samma stöttålighet. För den som söker en bra balans mellan skydd och design är det viktigt att kontrollera om tillverkaren har integrerat stötdämpande material eller på annat sätt konstruerat skalet för att klara fall från högre höjder.

 Apple – Transparent mobilskal med MagSafe. Tillverkat av polykarbonat med en yta av safirglas:695 kronor.

Foto: Apple

• Casetify Bounce Case MagSafe Compatible – Fallskydd på 6,5 meter: 950 kronor.

• ZAGG Crystal Palace Snap – Transparent MagSafe-skal i flera modeller med stötskydd från 2 meter upp till 4 meter. Toppmodellen har även ett utfällbart ställ: 279–499 kronor.

• ZAGG Denali Snap med Kickstand – Svart MagSafe-skal med videoställ och stötskydd för fall upp till 5 meter.

3. Linsskydd: Bevara kamerans prestanda

iPhone 16-seriens kamera är en av dess mest imponerande funktioner. Om kameralinsen på en iPhone 15 Pro med 256 GB är trasig sjunker värdet från 8 990 kronor, för en telefon i perfekt skick, till 6 230 kronor på Swappie – en mellanskillnad på 2 760 kronor. Men det handlar inte bara om pengar, utan också om tiden det tar att laga telefonen och risken att gå miste om bra bilder under tiden. Därför kan det vara värt att investera i skydd även för kameralinsen. Ett linsskydd i härdat glas skyddar linserna från repor och smuts utan att påverka bildkvaliteten. Dessa skydd är enkla att installera och kan förhindra kostsamma reparationer. Välj ett linsskydd med antireflexbeläggning för att minska bländning och säkerställa skarpa bilder, även i starkt ljus.

• Spigen Optik Pro EZ Fit: 305 kronor

Foto: Spigen

• ZAGG Glass Elite (Camera Lens): 226 kronor

4. Försäkringar: Ett extra lager trygghet

Trots bästa skyddsåtgärder kan olyckor inträffa, och då kan en försäkring vara avgörande. Apples AppleCare+ täcker oavsiktliga skador och tekniska problem utöver standardgarantin, och AppleCare+ med stöld och förlust är deras mest omfattande försäkring. Som exempel kostar AppleCare+ with Theft & Loss 1 800 kronor per år för en iPhone 16 Pro. Tredjepartsförsäkringar från elektronikkedjor och mobiloperatörer erbjuder ofta skydd mot stöld och förlust. Det är dock viktigt att komma ihåg att mobilförsäkringar snabbt kan bli dyra. I många fall räcker hemförsäkringens allriskskydd (drulleförsäkring). Innan du köper en mobilförsäkring är det därför klokt att kontrollera vilket skydd du redan har. Jämför även din hemförsäkring med andra för att se om den täcker dina behov och om allriskskydd ingår eller erbjuds som tillägg. Var medveten om att åldersavdrag kan påverka ersättningen, och att självrisken ofta är hög.


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

0

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format