Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore – kraftfull elegans från Piemonte


1

2019 var ett toppår för många druvodlingar och Italiens slätter var såklart inget undantag. Piemonte betyder bokstavligen ”bergets fot” och här är åter ett område som redan de gamla romarna älskade och namngav (likt Chiantis Poggio Casiano), eftersom det låg vid Alpernas sluttningar. Området runt Alba är känt för sina levnadsnjutare – mat och dryck är Italien i ett nötskal och varje höst, medan vi jagar kantareller här i de svenska skogarna, så jagar pasta-ätarna Tryffel hos sig och skapar gastronomiska underverk att avnjuta med ett bra, rött vin, när temperaturen i luften början sjunka.

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore 2019
Pressbild Nigab

Dagens betraktelse – Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore – är ett vin gjort 100% på barbera-druvan, den tongivande sorten i Piemonte, så till den milda grad att den lokalt kallas för ”folket druva”. Upphällt och avsmakat direkt ur flaskan så blir karaktären av ekfat tydlig, men också smaken av körsbär och slånbär. Här finns en ”kraftfull elegans” som någon i testpatrullen uttryckte det; ”maskulint och feminint”.

Vi lät vinet lufta cirka 30 minuter och smakade sen av det med en hemmagjord pastarätt bestående av grillad kyckling över öppen flamma, serverad. med mustig och tomatsås samt sotad paprika. Den rustika känslan som vinets sötma och finess gav ihop med rätten kändes i princip så mycket höstmys som det kan bli. Alkoholhalten på 14% är perfekt, mycket kropp och man påminns här om hur mycket bättre flaskor vin man ofta får om man tittar på flaskor strax över hundralappen, istället för strax under.

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore med kycklingpasta tomatsås sotad paprika Piemonte
Foto: kobe.se

Man ska heller inte underskatta att para vinet med klassiska, svenska höstsmaker. Viltjärpar med kantarell och smörigt potatismos (tack för receptet, Leif Mannerström) var alldeles lysande kombo till vinet också. Och så dessert, ej att förglömma: den som inte behöver mer sött ovanpå en italiensk gelato kan bli överraskad över hur vinet blir pricken över i:et och fungerar oväntat bra även där. Ett brett vin helt enkelt, detta Barbera d’Alba Superiorie.

Luna di Mezzanotte Barbera d’Alba Superiore kostar i skrivande stund 129 kr på Systembolaget och kan beställas via artikelnummer 53290.


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

1

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *