Äger du verkligen dina digitala filmer och spel?


0

”Det är så bekvämt med digitalt” hör vi alla säga. Och samtidigt som vi kan hålla med om det i fråga om bekvämligheten att streama i sommarstugan för att underhålla ungarna, så är det stor skillnad fortfarande i kvalitet mellan fysisk media som UHD 4K och ”4K”-streaming (som oftast är av mycket lägre bitrate, med sämre bild- och ljudkvalitet som resultat).

Nu tillkommer den kanske ännu viktigare frågan om ägande: när du köper en digital film så köper du faktiskt inte själva filmen utan nyttjanderätten till den digitalt. Detta har aktualiserats i flera omgångar bland annat med Apple som plötsligt plockat bort filmer ur folks digitala bibliotek i takt med att rättigheter försvunnit från iTunes och deras filmtjänst och nu senast rapporterar FlatpanelsHD om Playstation, som stängde sin digitala filmbutik hösten 2021 och lovade att alla köpta filmer skulle vara kvar. Så visar sig nu inte vara fallet, då man inte löst rättighetsfrågor med Canal Digital och därför försvinner filmer som John Wick, Django, Apocalypse Now och La La Land samt andra ur folks digitala samlingar. Trots att folk alltså ”köpt” dessa filmer. Detta kan även ske med digitala spel, som blivit allt vanligare på konsoler utan skivläsare och speltjänster som Xbox Game Pass. Du äger, i verklig, juridisk mening, ingenting digitalt.

Så, kära läsare, fortsätt köpa fysisk media – om ni bryr er om kvalitet, att samla och bevara. Streaming är bra på många vis, men det kommer med ett par, rejäla nackdelar också.


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

0

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *