I sommar verkar det komma en ny Xbox Series X – utan skivläsare


0

Läckor gör gällande att Microsoft har en ny Xbox Series X på gång i ”juni eller juli”. Eller ja, ny och ny, det är själva designen är ny och även att den kommer att erbjudas i vitt förutom svart. Någon ny maskin eller ”mid-generations” uppgradering á la Xbox One S är det alltså inte frågan om (än), utan samma Xbox Series X som vi fick 2020, dock utan skivläsare. Detta bör ge ett betydligt lägre pris, får vi hoppas?

Microsofts strategi framåt för Xbox känns just nu väldigt diffus. Dels talas det om om en uppgradering ”snart” (á la Playstation 5 Pro), dels att majoriteten Xbox-exklusiva-spel ”någon gång framöver lär komma till konkurrerande format som Playstation” då allt färre utvecklare verkar tro på formatet exklusivt. Vidare pratar Xbox-chefen Phil Spencer om hur ”trevligt” det vore med fler digitala butiker på Xbox, såsom Epic Store och Itch. Och trevligt som det nu är med valfrihet, så undrar vi då varför vi behöver en Xbox och inte bara kan ha en Playstation eller PC med Xbox-kontroller? För i praktiken blir ju Xbox med den strategin en PC-spellåda med förkonfigurerade specifikationer, en prestanda som i PC-kontext inte kommer att räcka särskilt långt.

Varför behöver jag en skivläsare till min konsol?

Även om vi förstår och kan gilla enkelheten i digitalt, så kommer det med många nackdelar som man kanske inte tänker på.

  1. Först och främst missar man tillfället att kunna köra begagnade Xbox-spel på skiva. Spel är svindyrt idag – och dyrare blir det framöver. Många spel är så långa så att skämshögen (ospelade spel man köper för att ”de är bra, och måste spela snart”) bara växer. Varför då inte köpa ett begagnat spel i taget och sen njuta dem lite senare än andra, men så mycket billigare? Det finns gott om annat att lägga pengarna på i denna ekonomi.
  2. Det andra argumentet är film – inget slår film på fysisk media. UHD 4K sopar mattan med allt annat i fråga och bild- och ljudkvalitet idag. Och även om streaming skryter med ”4K och Dolby Vision och HDR10+” så är bitraten ofta så låg och komprimeringen så hård (för att spara bandbredd) att den faktiskta kvaliteten man får sällan överträffar ens en Blu-ray-utgåva.
  3. Och det tredje och kanske viktigaste argumentet för att du ska köpa spel och film på fysisk media är – ägande. Digitalt äger du ingenting. Du ”köper” en film eller spel till fullpris, men vad du köper är ”rätten att nyttja”, en rätt som plötsligt kan tas ifrån dig när utgivaren plötsligt inte har licens eller andra, yttre faktorer sker. Det finns många exempel på både spel och filmer som plockats bort ur digitala samlingar. Bli inte en digital torpare.

Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

0

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *