En Xbox Series X utan skivläsare på gång i juni eller juli


0
Foto: Läckt bild från FTC vs Microsoft, ej bekräftad

Ryktena har varit många, men i takt med att Microsoft verkar överge några gamla strategier – bland annat kommer flera Xbox-exklusiva spel komma till PS5 snart – samt ambitionen att ”spelande ska vara en tjänst inbyggd överallt, bland annat som tv-app” kommer nu en Xbox Series X utan skivläsare, Digital Only som den kallas också. Läckan från ett FTC-dokument visar en rund maskin som kallas för ”Brooklin” och som alltså är en XSX utan möjlighet till fysiska spel.

Om detta är framtiden för spelande är det dystert. Digitalt är förvisso smidigt, men det berövar spelare från att faktiskt äga något – allt digitalt är bara ”licenser” som kan tas ifrån dig närsomhelst, fast du ”köpt” dem, eftersom du inte köper varan längre utan bara ”rätten till användning”. Dessutom dödar det andrahandsmarknaden med begagnade spel, vilket förvisso är bra för spelbolagen som kan sälja fler spel, men som är en förutsättning för många familjer idag när nya spel kostar 800-1200 kr. Att spel skulle bli en service är kortsiktigt ”smidigt” men långsiktigt dåligt för alla, då kostnaden blir evig + att spel kan komma och gå som distributören behagar eller skriver avtal (jämför streaming, som blivit ett virrvarr av licenser som kastas hit och dit, halva HBO finns ju numera på Netflix…).

Vi hoppas engagemanget för fysiskt spelande är stort och att ni röstar med plånboken – köp fysisk media (spel och UHD-film), om ni vill ha ägande och frihet att välja kvar.


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

0

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *