Fira kanelbullensdag med Whiskeybulle från bakar-vinnare


-3
Linn med Tullamore D.E.W. och bullar
Foto: Lisa Forsell / Nigab

För att fira Kanelbullens dag den 4 oktober introducerar den irländska whiskeytillverkaren Tullamore D.E.W. och vinnaren av Hela Sverige bakar, Linn Utbult, en unik variant av kanelbullen – Whiskeybullen. Denna saftiga version av kanelbullen får sin distinkta smak av whiskey både i fyllningen och i den smakrika sockerlagen. 

Kanelbullen, en svensk uppfinning från 1920-talet, har firats varje år sedan 1999. Den ursprungliga tanken med Kanelbullens dag var att uppmärksamma traditionen av hemmabak, men även att hylla detta bakverk som blivit en skandinavisk ikon. 

Ingredienser:

Vetedeg

  • 5 dl mjölk vid rumstemperatur (3 %)
  • 50 g jäst
  • 1 ½ dl vanligt socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk krossad kardemumma
  • 1 tsk kanel i pulverform
  • 1 ägg
  • Ungefär 14 – 15 dl vetemjöl
  • 200 g smör vid rumstemperatur
  • 1 tsk salt

Kanelfyllning

  • 250 g smör vid rumstemperatur
  • 1 ½ msk Tullamore D.E.W.
  • 1 dl vanligt socker
  • 1 dl brunt socker
  • 3 msk kanel i pulverform
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 generös nypa flingsalt

Äggpensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk eller vatten
  • 1 nypa salt
  • Råsocker för dekoration

Whiskeysockerlag för pensling

  • 1 dl vatten
  • 1 dl vanligt socker
  • 2 msk Tullamore D.E.W.

Så här gör du:

1. Smula ner jästen i mjölken och rör om tills jästen är helt upplöst. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med vanligt socker, ägg, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel.

2. Blanda till en kladdig deg och tillsätt sedan saltet och mer mjöl, men undvik att tillsätta allt mjöl på en gång för att förhindra att degen blir för torr. Bearbeta degen i maskin i åtminstone 10 minuter tills du får en elastisk, lätthanterlig och glänsande deg. Om du inte har en köksmaskin behöver du knåda degen i 10 minuter extra.

3. Blanda fyllningen i en skål till en jämn smet.

4. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du har en mindre köksbänk, gör två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen.

5. Lyft ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla lite lätt så att du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ungefär 2 cm breda, det är perfekt att använda en pizzaslicer. Vrid varje remsa och snurra ihop till en bulle. Se till att ändbiten hamnar under bullen.

6. Placera bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under en bakduk i cirka 2 – 3 timmar, tills de har dubblats i storlek.

7. Förvärm ugnen till 200 grader varmluft (eller 220 grader för en vanlig ugn). Koka upp socker, vatten och whiskey tills sockret är helt upplöst, ställ sedan åt sidan.

8. Vispa ihop ägg, mjöl och salt snabbt i en skål. Pensla bullarna noggrant och strö över generöst med råsocker. Grädda bullarna i cirka 8 – 10 minuter tills de har fått en fin färg. Pensla bullarna med sockerlaget direkt efter att de har tagits ut ur ugnen. Placera bullarna på ett galler för att svalna.


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

-3

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *