I takt med att det blir allt vanligare med produktioner inom specifika yrkesområden, särskilt på dagens omfattande streamingplattformar, har intresset för film och TV-serier inriktade på restaurangvärlden vuxit. Med anledning av premiären för den tredje säsongen av The Bear på Disney+ har vi frågat några av Sveriges ledande kockar om deras toppval när det kommer till filmer och serier i denna genre.
Niklas Ekstedt delar med sig av sina intryck:
”Jag uppskattar verkligen hur The Boiling Point fångar essensen av en restaurang. Filmerna Ratatouille och Jiro Dreams of Sushi ger även de en fantastisk inblick i kökens värld.”
Erik Videgård bjuder på en blandad kompott av favoriter:
- Tampopo – en unik skildring av jakten på det perfekta Ramen.
- Italien med Stanley Tucci – en serie som inte räds känsliga ämnen.
- Mat, dryck, man, kvinna – en historia om en enkelstående fader som knyter samman sin familj genom matlagning.
”Jag följer också The Bear från första säsongen och ser fram emot den tredje,” tillägger Erik.
Johan Jureskog rekommenderar:
”Dinner Rush är en film som verkligen rör vid hjärtat och när jag såg ’Ratatouille’ ville jag genast starta en restaurang. De första säsongerna av The Bear lyckas fånga restaurangmiljön på ett autentiskt sätt, särskilt julavsnittet med Jamie Lee Curtis.”
Leila Lindholm lyfter fram Julia och Julie för dess imponerande scenografi och skådespel. ”Stanley Tuccis pågående serie om italiensk matkultur är också otrolig,” tillägger hon.
Med något för alla smaker, från dramatiska till självbiografiska verk, illustrerar denna lista hur mat och kultur framställs genom film och TV på ett sätt som engagerar både kulinariska experter och allmänheten. Säsong tre av The Bear är satt att debutera på Disney+ den 17:e juli och lockar både branschfolk och matälskare till skärmarna.
0 Kommentarer