Mr No Sulfite – naturvin utan nonsens


2
Mr No Sulfite beaujolais biff rydberg serveringstips
Foto: Kobe.se

Från franska vinmakaren Albert Bichot kommer Mr. No Sulfite, ett Beaujolais Villages-vin från Bourgogne, som är ett naturvin – det vlll säga ett vin utan moderna tillsatser som sulfiter, jäst, filtrering och diverse klarnings-ingredienser att ta bort fällningar. Det röda vinet rekommenderas att serveras lätt kylt (runt 14 grader) och vi testade att både dekantera (hälla upp i karaff) och låta lufta i cirka 20 minuter samt smaka genom att hälla upp direkt ur flaskan.

Vinet har en mjuk, len och slånbärig smak – vi föredrog mjukheten och rondören som tillkom av dekanteringen; direkt ur flaskan så kändes syran starkare och de första sipparna fick en subtilt ”kolsyrad” karaktär. Mr No Sulfite gör sig jättebra som både sällskapsvin och till mat. Vi körde en Biff Rydberg med medium rare oxfilé och pocherat ägg. men du som känner dig manad kan prova detta till en snabb-halstrad tartar, där vi tror den skulle göra sig perfekt. Prova att beställa och överraska sällskapet med ett annorlunda vin nästa gång, det är väl värt de 119 kr det kostar.

Mr No Sulfite baksida etikett
Foto: Kobe.se

Eftersom vinet inte filtrerats och fått konserverande tillsatser á la moderna tider, så är detta troligtvis mer som vin skapades av de gamla civilisationerna (vinkonsten kan vara så gammal som 5 000 år före Kristus) och därför kan naturliga rester av processen finnas kvar, synligt i glaset. Inget som stör oss i alla fall. Det gör också att naturviner inte lämpar sig jättebra för lagring, utan bör drickas inom något år (generellt).

Artikelnummer 82511 på Systembolaget.


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

2

2 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Jag har märkt att jag blir mycket mindre huvudvärk och illamående efter att ha druckit naturvin. Det kan bero på att det inte innehåller den mängd tillsatser som vanliga viner ofta har.

  2. Naturvin kan vara lite dyrare än vanliga viner, men jag tycker att det är värt det. Det är inte bara en fröjd för smaklökarna, utan också för samvetet.