Studie: Svenskar skulle slösa en hel arbetsvecka per månad om de läste alla integritetspolicyer på webben


0

En studie utförd av cybersäkerhetsföretaget NordVPN visar att det skulle ta svenskar i genomsnitt mer än en arbetsvecka per månad att läsa alla integritetspolicyer för de webbplatser de besöker.

Studien visade att det skulle ta minst åtta timmar att läsa de mest besökta svenska webbplatserna. Längst i nästan samtliga undersökta länder var integritetspolicyn för Metas sociala plattformar, som Facebook och Instagram – 19 434 ord. De fick dock bättre poäng i FRES- och Coleman-Liau-testerna när det gäller läsbarhet. Hela policyn tar cirka 82 minuter att läsa.

En annan populär social mediaplattform är X, tidigare Twitter, som har en betydligt kortare policy på 4 175 ord, med samma läsbarhetspoäng som Facebook och Instagram. Denna tar cirka 17 minuter att läsa. Netflix fick sämst resultat på läsbarhetstestet Coleman-Liau, vilket är oroande med tanke på att det är en populär tjänst bland barn. Policyn ha 8 648 ord och skulle ta 36 minuter att läsa.

Genomsnittliga integritetspolicyn i Sverige består av cirka 6 190 ord och tar ungefär 26 minuter att läsa. Trots vikten av att läsa dessa policyer, visar studien att fyra av tio svenskar inte tar del av denna juridiska information. Cybersäkerhetsexperten på NordVPN, Adrianus Warmenhoven, menar att företag bör arbeta för att göra sina integritetspolicyer mer kortfattade och lättförståeliga, samtidigt som användare bör vara noggranna med vilka webbplatser de använder och vad de bör leta efter i en policy. Studien visade även att EU-länder generellt har längre integritetspolicyer, vilket till stor del kan tillskrivas mer omfattande regleringar som GDPR.

För att hjälpa användare att snabbt identifiera potentiella problem i integritetspolicyer, rekommenderar Warmenhoven att söka efter specifika nyckelord och röda flaggor, samt att använda AI-verktyg för att sammanfatta långa texter.


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

0

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *