Världshypertonidagen 17 maj: Har du koll på ditt blodtryck?


0

17 maj är inte bara Norges nationaldag utan även världshypertonidagen. Hypertoni är läkarlingo för högt blodtryck, en folksjukdom i västvärlden. Novus har på uppdrag av franska Withings, ett av de världsledande märkena inom uppkopplad hälsa, med bland annat kliniskt validerade blodtrycksmätare, kollat svenskarnas kunskap kring sitt blodtryck. Undersökningsresultaten visa bl.a.:

 • 45% av svenskarna vet inte vilket blodtryck de har
  • Av de som inte vet vilket blodtryck de har är männen överrepresenterade 18–34 år (51%) och 35–49 år (48%).
 • De som mäter sitt blodtryck minst någon gång i månaden är främst de äldre åldersgrupperna 50–64 år (24%) och 65–84 år (33%).
 • Yngre kvinnor 18–34 år (57%) mäter i högre grad sitt blodtryck någon enstaka gång per år eller mer sällan.
 • Även de svenskar med hushållsinkomst upp till 299 000 kr, samt de som bor i mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner mäter sitt blodtryck i lägre utsträckning än andra, någon enstaka gång eller mer sällan (65%).
 • I gruppen som aldrig mäter sitt blodtryck ser vi i högre grad de yngre åldersgrupperna 18–34 år (26%) och 35–49 år (24%).

Högt blodtryck är ofta symptomfritt och man kan känna sig fullt frisk, trots ett farligt högt blodtryck. Därför är det viktigt att hålla koll på sitt blodtryck då ett obehandlat högt blodtryck kan öka risken för allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar som stroke och hjärtsvikt.

senses.se har tidigare testat Brauns elektroniska blodtrycksmätare och planerar att återkomma med test på Withings egen, moderna och Wi-Fi-uppkopplade BPM Core, som mäter både blodtryck och EKG.

Foto: Withings

Ghassan Darwiche, specialistläkare och chefsläkare vid Blodtrycksdoktorn ger följande rekommendationer:

 • Allmän medvetenhet: Nästan hälften av svenskarna är omedvetna om sina blodtrycksvärden, vilket understryker behovet av ökad medvetenhet och regelbundna kontroller för att förekomma allvarliga hälsorisker.
 • Symptom på högt blodtryck: Symptom kan inkludera huvudvärk, trötthet, andfåddhet, yrsel, synförändringar och bröstsmärtor, men dessa är inte specifika och kan också indikera andra hälsoproblem.
 • Betydelsen av regelbunden mätning: Regelbunden blodtryckskontroll är avgörande, särskilt för individer över 45 år eller med familjehistorik av hjärt-kärlsjukdomar, för att kunna fånga upp och behandla högt blodtryck tidigt.
 • Behandling och förebyggande: Högt blodtryck kan ofta hanteras effektivt med medicinering och livsstilsförändringar såsom kostjusteringar och ökad fysisk aktivitet.
 • Tekniska lösningar: Flera tillverkare erbjuder kliniskt validerade blodtrycksmätare för hemmabruk, som kan hjälpa till att göra regelbunden övervakning enklare och mer tillförlitlig då många patienter stressas av att ta blodtryck hos doktorn.
 • Medvetenhet bland unga: Det är viktigt att även unga, som ofta kan vara omedvetna om risken, bör inkluderas i de rutinmässiga blodtrycksövervakningarna för att möjliggöra tidig upptäckt och behandling.
 • Kunskapsklyftor: Äldre personer tenderar att ha bättre koll på sitt blodtryck jämfört med yngre, vilket indikerar ett behov av riktade informationskampanjer för yngre åldersgrupper.
 • Normala blodtrycksvärden: Optimalt blodtryck är under 120/80 mmHg. Normalt blodtryck ligger mellan 120-129/80-84 mmHg och högt normalt blodtryck är 130-139/85-89 mmHg.
 • Statistik från undersökningen: Endast var sjätte svensk mäter sitt blodtryck månadsvis, och signifikant många aldrig gör det, speciellt yngre män och kvinnor.

Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

0

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format