Recension: Gynoug (1991/2021)


1

Gynoug (eller Wings of Wor – ja, Wor heter alltså den bevingade huvudpersonen) är ett shmup från SEGA Mega Drive-tiden, som nu firar 30 år och är ett i raden retrospel som ges ut till moderna format. Likt Turrican Flashback-remastern – fast långt ifrån lika stort och känt på sin tid – så spelas det via en emulator på din konsol, där du även kan spara, ställa in fusk och aktivera grafiska effekt-filter såsom CRT-linjer och annat smått och gott.

Gynoug är en pyttipanna till japansk shmup, som snabbt förvandlas till bullet-hell-spel med anfall och projektiler från alla håll och kanter. Utan återspolningsfunktionen på L1 hävdar vi att det är mänskligt omöjligt att klara det (eller så behöver du nöta det till du kan det på doktorandnivå – sista banans boss rush är på gränsen till komiskt frustrerande). Det är rymdvarelser som blandas med kistor, zombies, kroppsdelar och rörliga parallax bakgrunder. Ett mishmash helt enkelt, men helt klart underhållande så länge det varar (dryga timmen om du kör med lite hjälp).

Troféjägare kan glädjas åt att platinum är omöjligt att missa om du spelar klart spelet och den facila prislappen på 45 kr gör det väl värt investeringen för diggare av genren, även om du förmodligen aldrig spelat originalet. PS5-versionen (som ingår när du köper PS4-versionen) bjuder på uppskalad 4K grafik, men även den versionen tappar frames (förmodligen som originalet, vilket ironiskt nog gör spelet något lättare ibland).

Sätt ditt betyg!
Vårt betyg
1star1star1stargraygray
Läsarnas betyg
4 based on 1 votes
Titel
Gynoug
Format
PS5
Software Category
Shoot-em-up (Shmup)
Pris
SEK 45

Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

1