Sony köper Bungie för 3,6 miljarder dollar


0

Det är sannerligen giganternas kamp och köparnas krig nu, efter att Microsoft gjort den största affären i spelbranschens historia genom förvärvet av Activision för nästan 700 miljarder svenska kronor, så har Sony slagit till på Bungie (som äger din Destiny-licens, trots distribution av sagda Activision) och är fd Halo-utvecklare som vi pratade om igår när tv-serie-trailern kom. Nästan 40 miljarder svenska kronor landar prislappen på och detta verkar vara en slags uppköps-race där stora spelformat konsoliderar utvecklare för att säkra unika IP:n till sina format. Destiny 2 (som numera är free-to-play) går som tåget och frågan är nu – blir Destiny 3 Playstation-exklusivt? Sony förnekar att så ska bli fallet, utvecklaren ska förbli oberoende och multiplattform – något som kan ge synlighet för Playstation-branden på konkurrerande format.

Lite rolig loop är att Bungie först lanserade sitt FPS Marathon på Apples system 1999, för att 2000 köpas av Microsoft med uppdrag att skapa det som skulle bli det ikoniska FPS:t Halo. 2007 skiljdes de från Microsoft. Nu ligger de alltså snart hos största konsol-konkurrenten.

Frågan är dock – med streaming av spel som standard runt hörnet (även om vi inte är där på bra ett tag) – om format kommer att spela roll, eller om detta bara kommer att bli konkurrerande streaming-tjänster för spel, ”games as service” med evig månadskostnad á la Netflix och HBO (Xbox Game Pass går ju som tåget, Sonys ”motsvarighet” PS Now duger inte alls som verklig konkurrens). Eller om hårdvara kommer att vara ”lyxvarianten” för de som vill köra lokalt i bästa prestanda, medan majoriteten kommer att strömma direkt via tv:n till exempel?


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

0

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *