SVT satsar på ny-gamla jultraditioner av Astrid Lindgren


1
1 point

Pressbild Foto: Qvisten Animation AS – Production design: Are Austnes

SVT meddelade idag att man från och med julen 2023 (nästa års jul alltså) vill satsa på att ”fortsätta skapa nya jultraditioner för nutidens och framtidens publik i Sverige och producerar Jul med Astrid Lindgren, en timme med berättelser baserade på verk av Astrid Lindgren”. Nyproducerade animationer blandas med klassiska klipp och vi har nästa års lista nedan, med SVTs egna beskrivning av vad dessa är.

Det är intressant att notera valet av orden ”skapa nya”. Julafton är ju som bekant nästan en heldag med klassiska program under hela eftermiddagen in på kvällen och just en timmes julunderhållning rimmar inte helt olikt Kalle Ankas Julafton – en svensk institution innan presentöppningen – då även den är precis samma speltid. Disney har dragit i högväxel på att få mer betalt, att SVT vill kanske ha en förhandligsfördel eller backup om licenskostnaden skulle skena iväg alltför mycket?

Vi hyllar hursomhelst valet av Sveriges bästa sagoberättare och ser mycket fram emot nya jultraditioner och minnen med barnen!

Detta kan vi vänta oss (SVTs presstext):

Lustig-Gök (inramning med både animation och levande gestaltning)

Det är snart jul, syskonen Gunnar och Gunilla har legat sjuka i sängen i veckor. De är uttråkade och ropar ideligen på föräldrarna. Uttröttade på tjatet ger deras föräldrar dem ett gökur så att de kan hålla koll på tiden. Vad de inte vet är att inuti just denna klocka bor en magisk gök. Trägöken är levande och full av överraskningar. Han är akrobat, kan roliga skämt och skojar bakom föräldrarnas rygg. Han har också rest världen runt och vet var i stan alla små tomtar och andra magiska varelser bor. Plötsligt är det inte så tråkigt att vara sjuk längre.

Nyproducerade animationer:

Nils Karlsson-Pyssling

Bertil är en 7-årig pojke som bor med sina fattiga föräldrar. Varje dag måste de lämna honom ensam för att jobba på fabriken. Men en dag på senhösten när Bertil känner sig särskilt ledsen och ensam, dyker en liten pojke upp under hans säng. Han är bara några centimeter lång och heter Nils Karlsson-Pyssling. Han har hyrt ett rum av en råtta innanför väggen. Nils Karlsson-Pyssling är magisk och förvandlar Bertil till att bli lika liten som han själv! När du bara är några centimeter lång är världen full av möjligheter. En köttbulle blir en festmåltid och en tekopp stor som ett badkar. Bertil har äntligen fått en kompis som han kan skratta och leka med. Men för att detta ska hålla måste stackars Nils Karlsson-Pyssling kunna bo kvar i det lilla hyrda rummet innanför väggen.

Emil och snöbollskriget

Emils mamma Alma har bjudit alla i byn på julbord. I väntan på middagen startar Emils barnsliga skollärare ett snöbollskrig med alla gäster. Detta irriterar Anton som vill att julkalaset ska vara en respektabel tillställning. Han vill göra ett gott intryck på alla viktiga personer som bjudits in. Han springer ut för att få de barnsliga gästerna att sluta, men ingen lyssnar på honom. Medan han skriker kastar Emil av misstag en snöboll som fastnar i hans mun. Pappa Anton blir rasande och försöker få ut snöbollen. Och Emil, han åker till slut in i snickarboden, såklart.

Räven och Tomten

En hungrig räv jagar mat en kall vinternatt. I utkanten av skogen upptäcker han en liten gård och smyger sig in för att hitta en munsbit. Vad han inte vet är att Tomten vaktar gården och räven åker fast i hönsgården. När Tomten ser hur hungrig och trött han är, bestämmer han sig för att dela sin julgröt med honom, men bara om räven lovar att lämna gårdens djur i fred. Kan ett vilt hungrigt djur lita på någon annan än sig själv? Räven tar chansen och upplever en jul fylld av värme och vänskap.

Kajsa Kavat

6-åriga Kajsa bor tillsammans med sin mormor i ett litet hus i den fattiga delen av stan. Några dagar före jul bryter mormor benet. Detta är förödande för Kajsa som bestämmer sig för att ta sig an hela uppgiften att förbereda julen hemma och själv ta hand om mormor. Det är inte lätt för ett litet barn, men hon är modig, uppfinningsrik, uthållig och klarar att lösa julbestyren.

Arkivklipp:

Pippis jul

I Villa Villekulla firar Pippi jul ensam. Men på julaftonskväll överraskar barnen i byn Pippi med en julklapp. Själv har Pippi hängt upp julklappar i träden till alla barn.

Vi på Saltkråkan – visst finns det tomtar

Saltkråkan står i vinterskrud. Melker, Malin och barnen kommer till ön för att fira jul. Men tomten då – finns han? Javisst, han kommer i sin släde över isen. Men är han inte fasligt lik någon?


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

1
1 point

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format