Bästa avstånd till TV för optimal upplevelse


0
Vinkel och optimalt avstånd till tv
Foto: LG

TV-placering och avstånd till soffa eller fåtölj kan ha stor inverkan på din tittarupplevelse. Erik Svalberg, produktexpert på LG Electronics, förklarar att det optimala avståndet från en TV beror på hur det mänskliga ögat fungerar och hur hjärnan uppfattar bild. För att maximera din TV-upplevelse bör du fylla 30 till 40 grader av ditt synfält med TV:n, vilket ger en mer engagerande och realistisk upplevelse. För en 65 tum stor TV bör detta avstånd vara cirka två meter.

Rekommenderat avstånd till tv om du tittar ensam i en sweet-spot. Grafik: LG

Det finns också olika betraktningsvinklar att tänka på. Hjärnan uppfattar det som händer i en 40-gradig vinkel som viktigt att behandla just nu, medan i ett 30-gradigt fält ökar hjärnans fokus ännu mer. Läsning sker i regel i ett 20-gradigt fält, där hjärnan är bra på att upptäcka skarpa detaljer och saker likt text.

För att undvika distraktioner bör du placera TV:n på neutrala och enkelfärgade inslag, som enfärgade väggar och TV-ramar. Externt ljus, rörelse och tapeter, konst och affischer kan distrahera från TV-tittandet.

Om du tittar på TV med flera personer minskar det maximala rekommenderade avståndet. Det optimala avståndet förblir detsamma, men det maximala avståndet minskar. För att räkna ut detta kan TV-storleken i tum multipliceras med 1,41.

Rekommenderat avstånd till tv:n om ni är flera som tittar. Grafik: LG

Svalberg avslutar med att poängtera att det inte finns något objektivt rätt eller fel när det gäller placering av TV, men att denna guide kan ge goda förutsättningar för dem som tar aktivt TV-tittande på allvar.


Gillar du det här? Dela det med dina vänner!

0

0 Kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *